757275.jpg

Paikka on turisteineenkin varsinainen rauhan tyyssija. Ympariinsa hiihtaa munkkeja kaapuineen toimittamssa milloin mitakin. Mesta on Tiibetinbuddhalaisten tarkea pyhiinvaelluskohde. Seudulla on ollut aikoinaan n. 200 temppelia. Valitettavasti suurin osa tuhottiin historian melskeissa ja temppelit ovat sittemmin uudelleen rakennettuja. Seudun silmiinpistavin kohde on keskelle kylaa kohoava valkoinen stupa, jonka juuressa olevia rukousmyllyja kaikki (me myos) pyhiinvaeltajat kayvat pyorittamassa.

757258.jpg

 Kyla ei ole kuitenkaan mikaan takapajula, komeita ravintoloita ja hotelleja on pystytetty tyydyttamaan valaistusta ja rauhaa etsimaan tulevien kaupunkilaisten tarpeita. Munkit pulisevat uusimpiin Nokian kannykoihin ja naytti heilla olevan temppeleiden uumenissa DVD:t ja pelit.

757262.jpg

Maisema vuorten syleilyssa on rauhoittavaa kaupunkien humun jaljilta, tanne voisi jaada miltei asumaan. Niin miltei kavikin, nimittain Tommin vatsa sanoi ei-ei paikalliselle bakteerikannalle, aiheuttaen tyypillisen turistiripulin. Perjantai menikin sitten "toimistossa" istuskellessa.

Heti kun kunto salli, lahdimme kipuamaan kylan ylla komeilevaan luostariin. Portaat olivat pitkat ja jyrkat, lisarasitteena tasaisin valein istuskelevia piruparkoja, joilta puuttui milloin jalat, milloin kadet, joiltakin molemmat. Pakko oli almuja antaa, olisi tullut muuten ikava fiilis,kun kuljemme taskut taynna rahaa heidan ohitseen. Terveille emme kuitenkaan rahaa anna, koska emme halua kannustaa ketaan taantumaan kerjalaisen asemaan. Lapset saattavat aika ajoin olla varsin sitkeita, ja herjaavat ja manaavat peraan, jos rahaa ei tipu. Menkoon kouluun, sanon mina.

Temppeli sijaitsi noin puolessa valissa vuorenrinnetta, sen tsekattuamme paatimme jatkaa huipulle asti. Polut katosivat ja vaelsimme sankassa metsassa ylos rinnetta. Yhtakkia nostaessamme katsettamme kaksi heppaa tuijottaa meita puiden lomasta. Pollet olivat kesyja, ilmeisesti paastetty kesaksi laiduntamaan vuoren rinteille.

757283.jpg

 

Jatkaessamme ylos alkoi sataa aika rankasti ja olimme litimarkia paastessamme huipulle. Satoi ja olimme paksussa pilvessa, joten kuvia ei huipulta tullut otettua.

Satu sanoo:

Taalla ollaan oltu nyt noin kolme paivaa yhteensa eli Wutai Shanissa! Taa on tallainen pienempi paikka kuin Peking tai Datong, jossa kaytiin myos yksi paiva tuossa matkan varrella oleilemassa. Niin eli taa on tallaisten tosi hienojen vuorten ymparoima laakso, jossa on onneksi talla kertaa vain kaksi paakatua. Nyt on helpompi siis loytaa kaikkia paikkoja eika vallimatkat ole niin pitkia kuin esim. Pekingissa. Asiaa: Tommi on ollut kipeana tassa pari paivaa, onneksi jo tanaan se voi jo paremmin. Eilen kiikutin sille vetta kaupasta ja muutenkin hengailtiin vaan kotosalla eli hostellissa. onneksi meilla oli oma huone ja vessa, mika tassa kyseisessa taudissa oli erityisen tarkea..:)

No joo aika kauheaa katsella kun toinen voi pahoin, mutta nyt otettiin kayttoon antibiootit, jotka se matkalaakari oli meille antanut ja ne vissiin on tehonnut aika hyvin. Taalla voisi vaellella tuolla vuorilla, mutta koska Tommi on ollut kipeana, niin me ollaan vietetty aika paljon aikaa vaan hostellissa. On kylla ollut ihan hyva levata ton Pekingin reissun jalkeen, koska me kaytiin kattomassa niin paljon nahtavyyksia ja kaikkea siella, etta valilla on hyva vaan ladata akkuja, etta jaksaa taas sitten matkustaa seuraavaan paikkaan ja etsia siella taas hostellit ja muut. Tommi on kylla aika ajan tasalla usein naissa kaupungeissa, ma ihmettelen perassa, etta ai ollaanko me kavelty tasta muka aikaisemmin?..:)

No ma olen taas hyva muistamaan erinaisia asioita, esimerkiksi missa jokin tavara on ja etta kameralaukku ei jaa jne. Joten ihan hyvin taa yhteiselo on toiminut. Valilla on kylla hassua kun ei niin paljon tule puhuttua muiden kanssa kun tuon matkakumppanin, ainakin nyt kun olemme olleet tuolla hostellissa niin paljon niin on vahan mokkihopero olo. Taalla kaupungissa ei ihmiset puhu paljonkaan englantia, joten sen takia on heihin vahan vaikea tutustua. Joitakin lansimaalaisia on kylla hostellissamme nakynyt. Mutta kivaa on ollut ja terveisia kaikille!