Elikka elikka.

775584.jpg

Wutai Shanista saimme kyydin Taiyaniin, mika oli aika rupuinen 1,8 milj. asukkaan teollisuuskaupunki. Ainoa miksi kaupunkiin kannattaa pistaytya, on uudenkarhea Shanxin provinssin historiallinen museo. Rakennus oli hienoimpia moderneja taloja, mita olen nahnyt. Tuli mieleen joku tulevaisuudesta kertova elokuva...

775500.jpg

Nayttely oli erittain tyylikkaasti duunattu ja lontoonkieliset selosteet olivat kiitettavasti esilla. Kaiken lisaksi museo oli kokonaisuudessaan auki, mika on taman paivan Kiinassa harvinaista. Tulevat olympialaiset ovat varmistaneet sen, etta suurin osa museoista ja turistinahtavyyksista on remontissa. Kaiken tulee kiiltaa, kun valtavat lankkarilaumat vuoryvat maahan ensi kesana.

Taiyuanista oli tarkoitus rynnata Pinquaniin, vanhaan linnoituskaupunkiin, mutta missasimme junamme ja suunta vaihtui suoraan Xi'aniin, Kiinan muinaiseen paakaupunkiin ja dynastioiden kehtoon.

775649.jpg

Kaupunki on varsin elava ja historiaa pullollaan. Samalla moderni ja muinainen, olematta yhta massiivinen ja haiseva kuin Peking. Kaupungissa on elinvoimainen muslimiyhteiso, joka on rakentunut suuren moskeijan ymparille. Ymparilla on kapeita ja viela kapeampia kujia, joista voi ostaa lahes mita tahansa. Sijoitimme taiteeseen aimo summat ostaen suoraan taiteilijoilta.

775575.jpg

Kaupungin keskusta ei muistuta Kiinaa, lukuunottamatta vanhaa kello- ja rumputornia, jotka ilmoittivat paivan alun ja lopun aikoinaan. Vieri vieressa on McDonalds (jossa kavimme, kun riisi ja nuudelit alkoivat tokkimaan), Starbucks, KFC, Nokiaa ja muuta lankkariliiketta loputtomasti. Mao kaantyisi haudassaan jos tietaisi, etta Kiinan historian ydin on Jenkki-imperialistien valtaama.

775590.jpg

Luonnollisesti mestan tarkein nahtavyys on keisari Qín Sh¨«huáng líng :n mausoleumi. Itse hautaa ei ole viela avattu, koska keisari oli pirullinen jaba ja taytti hautansa myrkyilla. Arkeologit eivat halua myoskaan paastaa hautaan happea, joka syovyttaisi aarteet hetkessa. Hautaa vartioimaan han rakennutti kuuluisan Terracotta-armeijan, joka koostuu n. 8000 luonnollisen kokoisesta ja nakoisesta maa-aineksista tehdyista sotilaasta. Yli 2000 vuotta ovat tehneet tehtavansa, ja armeija on murusina. Kiinalaiset arkeologit ovat kuitenkin olleet ahkeria ja saaneet murunen muruselta koottua joitakin satoja sotilaita. Tyo on valtava ja koko armeijan kokoamiseen kulunee kymmenia vuosia, mutta kaverit vaittivat saavansa koko komeuden joku paiva entiseen loistoonsa. Paradoksaalista on, etta koko hauta-armeija-virityksen kasaamiseen meni keisarin orja-tyolaisilta n. 37 vuotta valmistumatta keisarin elinaikana, ja arkeologeilla menee tyohon paljon pidempaan. Huikeat 700 000 miesta oli parhaimmillaan vasaamassa yhden miehen hautaa. Kaveri oli suhteellisen armoton, kun yksi osa haudasta tuli valmiiksi, muurattiin tyolaiset hautaan sisaan, jotteivat he paljastaisi haudan salaisuuksia kenellekkaan. Patsaat ovat todella aidon oloisia, jokaisella on yksilolliset kasvonpiirteet ja ilmeet.

775643.jpg

Satu kohii nyt vuorostaan hieman flunssaisena, suuntaamme kaikesta huolimatta huomenna Chengdu:n, josta toivomme loytavamme matkatoimiston, joka onnituu jarjestamaan paasyn Tiibettiin....

-Tommi